onsdag 27 juni 2018

Mångfaldens gränser (2009)

Just nu läser jag en bok som heter Mångfaldens gränser, skriven av Roth och utgiven 2009.

Hans Ingvar Roth, född 31 december 1958 i Stockholm, är en svensk professor i mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet. Han är son till bokförläggaren Hans Roth.

Roth är den första professorn i mänskliga rättigheter med tvärvetenskaplig inriktning i Sverige. Tidigare arbetade han som forskare vid Centrum för Multietniskt forskning vid Uppsala universitet nu Hugo Valentin institutet. Roth har också arbetat som professor i pedagogik vid Stockholms universitet. Roth är aktiv i samhällsdebatten och har drivit en linje som inkluderar möjlighet till fredlig och framgångsrik samexistens av olika kulturer. Han är också kulturskribent i Svenska Dagbladet.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Ingvar_Roth

Boken är alltså nio år gammal men i allra högsta grad relevant.

Den är lite tråkig på sina ställen. Mycket av vad som står där är självklarheter och annat är egentligen inte så relevant. Det blir mycket akademiskt i stil med "enligt person X så kan kulturer leda till detta, medan enligt person Y kan kulturer leda till detta."

Vad som dock är intressant är att det faktiskt finns olika perspektiv vad gäller mångkultur. Mångkultur sägs öka kreativitet, och det är nog sant, men det är samtidigt en bieffekt. Eller en tillfällighet. Dock brukar mångkulturförespråkare slänga det ur sig som om det vore svaret på frågan om mångkultur: "pizza och Zlatan", typ. "De som grundade Klarna var från Polen".

Boken skriver på ett ställe att en tredjedel av USAs nobelpristagare är invandrare, men jag är skeptisk till att detta är ett argument för massinvandring. Snarare beror det på att många högutbildade flyttade till USA för att USA har världens bästa universitet. Jag tror inte att en massinvandring av somalier till USA hade producerat så många nobelpristagare.

Man får även betänka att många som invandrar till USA gör det för att de tillhör grädden i sitt samhälle. Det är inte så att de blir extremt intelligenta och kreativa så snart de flyttat till västvärlden.

Boken nämner även att mångkultur kan öka konflikter och att det är fullt möjligt att mångkultur av vissa kulturer helt enkelt är negativa. Det är denna aspekt som helt saknas i den svenska debatten. Vad är det egentligen för bra med medeltida kulturer? På den tiden man började tala varmt om mångkultur så talade man om den ungerske bagaren eller italienaren med sin pizzeria.


Visst kan även somalier ha något positivt med sig. De är t.ex. väldigt trevliga, många av dem. Men är människor verkligen att jämföra med husdjur? Räcker det att människor är "trevliga" för att vara gynnsamma för samhället?

Skulle vi tycka att den svenska suparkulturen från början av 1900-talet är bra för Sverige? Knappast. Men när vi får hit folk från Marocko eller Afghanistan med sin drogkultur (hasch och heroin) så låtsas vi som att de inte har någon drogkultur och att det hur som helst inte är en del av deras kultur.

Deras sexualkultur är tydligen inte heller en del av deras kultur. Inte heller deras syn på våld.
Konstigt. Bara positiva egenskaper är en del av en persons kultur -- såvida inte personen är svensk, då nämner man hellre det negativa.

Rekommenderar jag boken? Nej inte egentligen. Jag kan inte påstå man lär sig särskilt mycket genom den, men för den som är helt ignorant kring problemen med mångkultur kan den vara ett bra första insteg i frågan.

Vad man kanske kan ta med sig från boken är att ingen vet. Ingen kan säga med säkerhet hur man bäst ska hantera "mångfald" och huruvida mångfald är bra.

En annan sak jag tar med mig är att mångfald innebär påfrestningar på både majoritetskulturen och minoritetskulturen. Det gamla Sverige är dött. Det gamla ängsliga landet där alla tyckte samma sak och skrattade åt samma (torra) skämt. När en invandrare var i ett debattprogram på TV (och vi hade bara två kanaler) och sa att "vi lider av rasism", så sa svensken genast "oj! det måste vi göra något åt!"

Idag finns inte längre detta "vi". Andelen utlandsfödda ökar och med barnen så är de med utländsk bakgrund närmare 30%, varav de flesta är unga. Då blir det fånigt att tro att "vi" ska hjälpa "dem".

https://www.adlibris.com/se/bok/mangfaldens-granser-9789175042251

https://www.bokus.com/bok/9789175042251/mangfaldens-granser/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar